poniedziałek, 23 maja 2011

Ciasto z rabarbarem i płatkami róży...

 Gdy byłam na diecie Protal, bardzo rozwinęłam zdolności kombinowania w kuchni bazując na składnikach dozwolonych na tej diecie. Rabarbar chociaż nie jest owocem, świetnie się nadaje do ciast na słodko i dlatego zdobył moje uznanie i na stałe zagościł w mojej kuchni. Jeśli chodzi o płatki róży, to Dukan nie umieścił ich na żadnej z list, ale myślę, że po prostu nie przewidział, jak kreatywnymi gospodyniami potrafią stać się Dukanki

 Składniki na ciasto:

  •  6 jaj
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 6 łyżek otrąb owsianych, zmielonych na puch
  • 4 łyżki słodziku do pieczenia
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat śmietankowy lub jaki kto lubi
  • szczypta soli 

 Składniki na mus:

  • ok. 500-700 gramów rabarbaru 
  • 1-2 łyżki wody
  • 3 garście płatków róż
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 spora łyżka skrobi kukurydzianej
  • słodzik do smaku (najlepiej taki, który można gotować, nie na aspartamie).
Najpierw przygotowujemy mus:
Obieramy rabarbar i kroimy w kostkę. Zalewamy go  wodą i dodajemy płatki róż wcześniej obszczypane z białych fragmentów, żeby uniknąć goryczki. Dodajemy sok z cytryny. Gotujemy całość na małym ogniu cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać skrobię (dobrze jest ją przesiać przez sitko, żeby uniknąć grudek) i dokładnie mieszając zagotować i zdjąć z palnika. Posłodzić dosyć szczodrze.

Ciasto:
W jakiejś niewielkiej misce wymieszać razem suche produkty: otręby, słodzik, skrobię i proszek do pieczenia.
Żółtka utrzeć do białości. Stopniowo dodawać do żółtek sypkie i mleko i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać aromat.
Ubić białka ze szczyptą soli i 3/4 białek ostrożnie połączyć z ciastem.
Dno tortownicy (20 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do niej ciasto i włożyć na ok. 30 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. 
Na upieczone ciasto wyłożyć mus rabarbarowy.
Ubić resztę białek z 2-3 łyżkami słodziku i wyłożyć na masę.
Zredukować temperaturę w piekarniku do 150 stopni i ponownie wsadzić ciasto na około 15-20 minut do dopieczenia bezy na cieście.
Wystudzić. Można udekorować płatkami róży.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz