Składniki:
- 5 łyżek otrąb owsianych
- 1 łyżka otrąb pszennych
- 4 łyżki słodzika (takiego, który można podgrzewać)
- 1 łyżka kakao odtłuszczonego
- 1 bardzo płaska łyżeczka maizeny
- 5 łyżeczek mleka 0%
- 2 łyżeczki wody
- 1-2 krople aromatu migdałowego
~~~~~ '`>> • <<'`~~~~~
Palce i zagłębienie dłoni posmarować ciutkę wodą i formować małe kuleczki wielkości orzecha laskowego. Z tej porcji wyjdzie ok 30 sztuk. Zostawić na folii albo na talerzyku do przeschnięcia.
Łasuchy kochane, ze względu na ilość łyżek otrąb, ta porcja musi wystarczyć na 2 dni podjadania.
~~~~~ '`>> • <<'`~~~~~
Inna wersja to kuleczki z nadzieniem z białej nutelli. Masę na kuleczki przygotować jak wyżej. Następnie formować placuszki, na które nakładać masę- białą nutellę light, do której również można dodać z łyżkę otrąb, aby masa była bardziej spójna. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Z tej porcji wychodzi ok 10 przepysznych kulek śmietankowo-migdałowych.
Smacznego.
Smacznego.
umm... wyglądają tak cudnie, że na pewno się skuszę :)
OdpowiedzUsuńŚwietny blog :) będę tu często zaglądać :)
Pozdrawiam!