wtorek, 23 listopada 2010

Dukanowa rolada migdałowa z nutką pomarańczy... (FAZA II/III)

Czas na pierwsze moje inspiracje kulinarne.
Od kiedy stosuję dietę proteinową, zauważyłam, że bardzo polubiłam eksperymentowanie w kuchni ze składnikami dozwolonymi w II i III fazie Protal. 
Zacznę od lekkiego, prostego deserku. Jakiś czas zajadałam się mleczną kanapką pomysłu zaczerpniętego z neta, aż pewnej nocy przed zaśnięciem narodził się pomysł deseru w formie rolady.

Ciasto:

  • 6 łyżek zmielonych otrąb (najlepiej 4 owsiane+ 2 pszenne);
  • 4 łyżki słodzika (nadającego się do obróbki termicznej);
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • cały serek homogenizowany 0% (250 gram), (odłożyć 2 kopiaste łyżki do masy)
  • aromat migdałowy.
Składniki na ciasto wymieszać, podzielić na 2 części i upiec w 2 ratach w mikrofali (u mnie czas 4'30"). Można upiec w jednej porcji i po ostudzeniu przekroić na pół, ale wtedy wydłużyć czas pieczenia (trzeba samemu wyczuć, jak długo).
Ciasto wyłożyć na płaskie podłoże, skleić brzeg, by uzyskać jeden płat i ostudzić.
Można, (jak ja to zrobiłam) posypać ciasto gorzkim, odtłuszczonym kakao.
Wyłożyć masę.

Masa:
  • 200 ml gorącej, przegotowanej wody (w wersji bardziej kalorycznej mleka),
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 2 łyżki słodziku,
  • aromat pomarańczowy do smaku,
  • 2 kopiaste łyżki serka homo.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie (mleku), dodać słodzik i aromat i ubijać trzepaczką aż do uzyskania pianki konsystencji bitej śmietany czy dobrze ubitego białka.
Na tym etapie otrzymujemy przepyszną, puszystą dukanową bitą śmietanę, którą możemy serwować sobie jako samodzielny deserek. Na koniec do pianki dorzucić 2 kopiaste łyżki serka homogenizowanego, wymieszać i szybko wyłożyć masę na płat ciasta. Całość zwinąć w ciasny rulon i ciasno owinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce.

A tu w formie mlecznych kanapeczek:



Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz